Simonton-módszer

a daganatos betegségek gyógyításában

Dr. Petrik Marina

orvos-természetgyógyász, fitoterapeuta

www.termeszetgyogyasz-marina.hu A lap tetejére call Kapcsolat Orosz fordítás, tolmácsolás
Simonton-módszer

A számtalan lehetőség egyike az a gyógyító képalkotási technika, amely kidolgozója után Simonton-módszerként vált közismertté. E vizualizációk és imaginációk kifejezetten hatásosnak bizonyultak a rákbetegség hátterében meghúzódó lelki problémák oldásában, megszüntetésében. Ma már száz megfigyelés bizonyítja a képzelet gyógyító erejét.

Az egyik felmérésben 159 terminális állapotban – a betegség utolsó stádiumában – lévő rákos betegnél alkalmazták e vizualizációs módszereket. Relaxált állapotban, mintegy belső mozizásként elképzelték, hogy rákos sejtjeik eltűnnek, lebomlanak, s szervezetük megszabadul a daganattól. A kísérleti személyeknek orvosilag már semmilyen reményük nem volt a javulásra, testük tele volt áttétekkel, várható élettartamuk az optimális becslések szerint sem haladta meg a pár hónapot. Ám a gyakorlatok elkezdése után két évvel még 63 beteg élt és jól érezte magát, a többi 96 beteg pedig, akik ugyan időközben elhunytak, átlagosan még 20 hónapig éltek, jóval tovább tehát, mint azt a hivatalos orvosi számítások szerint várni lehetett volna.

Simonton-módszer

Az imaginációs technikák akkor működnek jól, ha az ember előzetesen relaxált, nyugodt lelki és testi állapotba kerül, amit légzésekkel, kellemes zenékkel lehet elősegíteni. E kellemes, ellazult állapotban tud aztán hatni a képzelet, mégpedig oly módon, hogy a beteg felidézi a rákos daganatot – akár konkrétan, akár szimbolikusan –, majd elképzeli, hogy a többszörös túlerőben lévő fehérvérsejtek felismerik, megtámadják és legyőzik a rákos sejteket.

Tulajdonképpen bármit ki lehet találni, a lényeg az, hogy a beteg saját szimbolikája szerint elég hatásos legyen a történet, és az az illető egyéni hitrendszere alapján egyértelműen azt fejezze ki, hogy megtörténik a ráksejtek, illetve a rákos daganat felszívódása, és bekövetkezik a teljes gyógyulás. Amennyiben e pozitív folyamatot az ember nap mint nap megerősíti – relaxált állapotban rendszeresen vizualizálja –, az több száz megfigyelés tanúsága szerint mindenképpen kihat a fizikai testre.

Egy a számos felmérési adat közül: a michigani egyetemen különféle embereknek mérték meg a fehérvérsejt-számát, majd a mérést követte egy 3×20 perces vizualizációs gyakorlat, melynek során a résztvevőknek azt kellett elképzelniük, hogy a fehérvérsejtek átbújnak az érfalon, elhagyják a vérkeringést, és a szövetekben oda vándorolnak, ahol valami gond van, ahol valamilyen mérgező hulladék gyülemlett fel, s e toxikus anyagokat elkezdik kipucolni a szervezetből. A 3×20 perces vizualizáció után újra megmérve a fehérvérsejt-számot az orvosok azt tapasztalták, hogy a gyakorlat hatására a fehérvérsejtek száma drasztikusan lecsökkent, átlagosan köbmilliméterenként 8200-ról 6400-ra. Ekkora változás véletlenszerűen 10,000-ből legfeljebb 1 esetben fordulhatott volna elő, de itt minden páciensnél hasonló eredmények születtek. Pedig a vizsgálatban való részvételnek csupán egyetlen feltétele volt, nevezetesen, hogy az alanyok higgyenek saját képzelőerejükben, hogy magát a folyamatot lehetségesnek tartsák.

A Simonton-módszer hatásmechanizmusa

Simonton-módszer

A stressz hatására különféle negatív érzések keletkeznek az emberben (depresszió, kétségbeesés, félelmek), amelyek hatnak az agy érzelemközpontjára, a limbikus rendszerre, s az egyrészt a hipotalamuszon keresztül gátolja az immunrendszert, másrészt a hipofízisen keresztül egy olyan folyamatot indít be, amely a belső elválasztású mirigyrendszer (BEM) helytelen működéséhez vezet. Az immunrendszer gyengülése és a belső elválasztású mirigyrendszer zavara pedig a ráksejtek szaporodását, a daganatképződést idézi elő. A Simonton-módszer arra épít, hogy pozitív vizualizációkkal sikerül a stresszt oldani, akkor a depresszió, a kétségbeesés helyett pozitív érzések – hit, remény, szeretett, hála stb. – jelennek meg, s ezek a limbikus rendszeren keresztül úgy hatnak a hipotalamuszra és a hipofízisre, hogy mind az immunrendszer, mind a belső elválasztású mirigyek működése normalizálódik, s ezáltal megindul a ráksejtek pusztulása, elkezdődik a gyógyulás.

Van egy közmondás, mely szerint nincs gyógyíthatatlan betegség, csak gyógyíthatatlan beteg. Minden azon áll vagy bukik, hogy az illető mennyire találja meg betegsége testi-lelki-szellemi okait, s mennyi időt, energiát fordít arra, hogy ezeket kiküszöbölje. Aki hajlandó az erőfeszítésekre, az áldozathozatalra mind életmódja, mind lelkisége-szellemisége megváltoztatása terén, az bízvást reménykedhet a gyógyulásban!